Meer stabiliteit leidt tot optimisme onder Nederlandse hoteliers

Wat hebben we uit de Accommodatiebarometer 2024 geleerd over de veerkracht van de Nederlandse horeca

Booking.com Public Affairs
5 min readMay 22, 2024

--

Nederlandse hoteliers hebben vertrouwen en zijn optimistisch over de toekomst. De groeicijfers die de sector rapporteert komen dichter in de buurt van lange termijn verwachtingen, waarbij bedrijfsresultaten gezond blijven. Tweederde investeert significant in verduurzaming. 63% ziet investeringen in ‘destination marketing’ als topprioriteit voor de overheid.

Hogere bezettingsgraad en kamerprijzen als teken van stabilisering

Nederlandse accommodaties melden nog steeds een gestage groei van de bezettingsgraad en kamerprijzen, hoewel de groei wat is afgevlakt ten opzichte van onze eerdere enquêtes. Voor elke 10 Nederlandse respondenten die aangaven dat de kamerprijzen de afgelopen zes maanden zijn gestegen, gaf er maar 1 aan dat dit niet het geval was. Voor de bezettingsgraad is deze verhouding 6 staat tot 1.

Voor deze KPI’s was dus een gestage groei zichtbaar en Nederlandse hoteliers waren ook positief gestemd over de recente zakelijke ontwikkelingen, die door 2 op de 3 als goed of zeer goed werden beoordeeld. Een vergelijkbaar percentage was al even positief over de huidige economische situatie — dit komt beide overeen met het Europees gemiddelde dat we hebben vastgesteld. Wat hun verwachtingen voor de toekomst betreft bleven Nederlandse hoteliers ronduit optimistisch — 61% gaf aan dat ze positief gestemd waren, terwijl het percentage dat pessimistisch was over de toekomst zelfs tot 0% daalde.

Op het gebied van investeringsplannen verwacht de meerderheid van de Nederlandse respondenten (78%) dat deze voorlopig stabiel blijven. In tegenstelling tot een bredere Europese trend waarbij de investeringsplannen in balans zijn, zien we bij Nederlandse hoteliers een lichte daling in hun investeringsplannen voor de komende zes maanden. 15% geeft aan minder te willen investeren, terwijl slechts 8% zegt juist meer te gaan investeren.

Het is blijkbaar iets lastiger geworden om toegang tot financiering te krijgen. 15% van de Nederlandse hoteliers vindt dit nu lastig, vergeleken met slechts 7% in onze overige enquête.

Twee derde van de Nederlandse hoteliers (65%) beoordeelt hun huidige economische situatie als goed of zeer goed

Trends in heel Europa: groter blijft beter en ketenhotels behouden hun voorsprong op onafhankelijke hotels

Als we naar Europa als geheel kijken, is er een duidelijk verschil te zien in economisch vertrouwen tussen onafhankelijke hotels (zelfstandige accommodaties die niet tot een keten behoren) en ketenhotels. Onafhankelijke hotels vormen de meerderheid van alle accommodaties in Europa, hoewel hun aandeel de afgelopen decennia gestaag afneemt.

De laatste barometer bevestigt opnieuw dat ketenhotels een grote voorsprong hebben op kleinere, onafhankelijke hotels bijvoorbeeld rondom toegang tot financiering, ontwikkeling van de bezettingsgraad, de gemiddelde kamerprijs enzovoort. Zo laat 77% van de ketenbedrijven weten dat ze positief gestemd zijn over hun economische situatie, terwijl dat bij onafhankelijke accommodaties slechts 59% is. Ook wat de verwachtingen voor de toekomst betreft zijn ketens met 18 procentpunten veel positiever: 79% ten opzichte van 61% van de onafhankelijke accommodaties.

We zien opnieuw dat de grootte van de accommodatie er echt toe doet. Grotere hotels kunnen economisch ongunstige tijden beter doorstaan gedurende een langere periode. Ze kunnen makkelijker leningen afsluiten en van schaalvoordelen profiteren.

Energie- en personeelskosten zijn de grootste pijnpunten, maar er zijn genoeg kansen

Energie- en personeelskosten behoren tot de grootste uitdagingen voor hoteliers in Europa, en Nederland vormt daarop geen uitzondering. 80% van de Nederlandse accommodatie-aanbieders geeft aan dat de energiekosten een uitdaging vormen voor hun bedrijf, gevolgd door personeelskosten (66%) en een tekort aan geschoold personeel (59%).

Ondanks deze pijnpunten zien Nederlandse hoteliers nog voldoende mogelijkheden. Bijna twee derde van de respondenten (63%) geeft voorrang aan investeringen in stijl en inrichting, terwijl klanten aanmoedigen tot een volgend verblijf (61%) eveneens hoog scoort. De digitale zichtbaarheid verbeteren was een ander aspect dat prioriteit kreeg van de Nederlandse accommodaties. Daarbij gaf meer dan de helft van de respondenten aan dat een vermelding op digitale platforms en marketing op sociale media effectieve strategieën waren om de bezettingsgraad te verhogen.

91% van de Nederlandse accommodatie-eigenaren gaf aan dat Europese bezoekers (zeer) belangrijk waren voor het succes van hun bedrijf. 85% gaf daarnaast aan dat dit ook gold voor binnenlandse bezoekers

Investeringen in ‘destination marketing’ en verlaging van de btw genoemd als topprioriteiten voor overheid

Als Nederlandse accommodatie-eigenaren wordt gevraagd welke onderwerpen prioriteit moeten krijgen van de overheid, staan investeringen in destination marketing bovenaan hun lijstje (63% steun). Investeringen in de lokale infrastructuur (61%), een lager btw-tarief voor diensten in hotels (61%) en financiële steun voor agrotoerisme (61%) zijn volgens Nederlandse hoteliers eveneens aandachtspunten voor de overheid.

Nederlandse hoteliers bleven onder het Europees gemiddelde voor wat betreft de inspanning die het kostte om aan alle regelgeving te voldoen. 39% van de respondenten gaf aan dat het veel moeite kostte, terwijl dit in heel Europa meer dan de helft was (53%).

35% van de Nederlandse accommodatie-eigenaren gaf aan dat ze de afgelopen twaalf maanden meer tijd hebben besteed aan naleving van de regelgeving.

Nederlandse hoteliers tonen gemiddelde duurzaamheidsambities

Als laaggelegen land maakt Nederland zich terecht zorgen over de impact die klimaatverandering in de nabije toekomst gaat hebben. 43% denkt dat dit de komende drie jaar invloed zal hebben op hun bedrijf. Dat is iets boven het Europees gemiddelde, maar het vormt wel een groot contrast met bijvoorbeeld Duitsland, waar slechts 22% zich zorgen maakt. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Portugal, waar maar liefst 60% zich zorgen maakt. Bijna een kwart van de Europese accommodatie-eigenaren (24%) denkt dat klimaatverandering weinig gevolgen voor hen zal hebben, maar in Nederland is dit slechts 16%.

Desondanks is 59% van de Nederlandse accommodatie-eigenaren van plan de komende twaalf maanden ongeveer een kwart van hun investeringen te besteden aan duurzaamheid — wat meer is dan het Europees gemiddelde. Overigens zijn minder hoteliers bereid om deze 25% te overschrijden. De belangrijkste reden om te investeren is om de beleving voor klanten te verbeteren, een betere reputatie te krijgen en op de lange termijn kosten te besparen.

59% van de Nederlandse accommodatie-eigenaren is van plan de komende twaalf maanden ongeveer een kwart van hun totale investeringen aan duurzaamheid te besteden.

De Europese Accommodatiebarometer

Deze vierde editie van de Europese Accommodatiebarometer is gebaseerd op een enquête onder 920 ondernemers en managers in de Europese accommodatiesector. Deze wordt gezamenlijk uitgevoerd door Booking.com en Statista. In de steekproef zijn 80 respondenten uit Nederland opgenomen.

Dit is een samenvatting van de Nederlandse Accommodatiebarometer 2024, gecoproduceerd door Booking.com & Statista. Het is gratis te downloaden.

--

--